Instalare, configurare și îmbunătățire SynologyNAS

Unul dintre cei mai mari clienți din portofoliul nostru a avut nevoie de o soluție pentru realizarea copiilor de rezervă a calculatoarelor și laptop-urilor din organizație ce dețin informații indispensabile.

Pentru a realiza acest lucru am ales un Network Attached Storage (NAS) de la Synology ce suportă două unități de stocare. Pentru unitatea de stocare am ales două hard-disk drive-uri destinate instalării în NAS, produse de către Seagate, seria IronWolf.

Modelul de la SynologyNAS pe care l-am ales este echipat cu 2GB RAM la care am mai adăugat o memorie de 4GB RAM pentru a asigura o bună funcționare în special în cazurile în care pe NAS vor rula backup-uri concomitente.

Pentru instalarea acestui NAS a fost îmbunătățită și reorganizată rețeaua internă în care acest NAS funcționează prin adăugarea unui switch cu management și schimbarea unor cabluri de rețea pentru a ne asigura că toate calculatoarele conectate la rețea ating viteza de transfer de 1Gb/sec.

Pentru a asigura funcționarea continuă a NAS-ului chiar și în cazul penelor de curent, acesta a fost conectat la un UPS la care au mai fost conectate următoarele dispozitive:

  • ONT-ul providerului de internet
  • Router wireless
  • Switch cu management
  • Dispozitiv pentru sistemul de alarmă
  • Un calculator de tip thin client cu consum redus

SynologyNAS a fost configurat astfel încât principalul scop de funcționare este să asigure copii de rezervă pentru calculatoarele firmei aflate atât în rețea cât și la distanță. A fost nevoie de configurarea unui certificat SSL și crearea unui domeniu prin care se accesează interfața și prin care dispozitivele comunică cu NAS-ul. Cele două HDD-uri au fost configurate ca să funcționeze în RAID-ul proprietar Synology intitulat Synology Hybrid RAID (SHR). De asemenea, NAS-ul mai servește ca stație de fișiere în momentul în care unul angajații doresc să transfere, în mod securizat, fișiere de mari dimensiuni din interiorul rețelei către alte locații sau invers.

În momentul redactării acestui articol NAS-ul funcționează fără întrerupere de peste 140 de zile și asigură copii de rezervă planificate zilnic sau săptămânal și realizate în mod automat pentru zece dispozitive ale firmei, unele aflate în rețeaua locală, altele aflate la distanță. Aceste copii ocupă 30% din spațiul de stocare disponibil.

Despre acest NAS v-am vorbit și în primul articol postat pe blog în care v-am descris procedeul de realizarea a unei copii de rezervă pe un calculator ce rulează Microsoft Windows 10. Mai jos găsiți câteva poze din procesul de instalare al NAS-ului.

Scroll to Top